Home » Elemzések, Kommentárok

Szűkülő kínálat az önkormányzatokban II.

7 September 2010 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A jelöltállítás eredménye nem jelzi előre a választási végeredményt, de a pártok szervezettségére nézve fontos következtések vonhatók le az adatokból. A jelöltállítás eredménye alapján az MSZP szervezete továbbra is gyengülni látszik. A Jobbik már sok helyen beágyazottabb párt, mint az MSZP. Az LMP gyakorlatilag nem rendelkezik vidéki szervezettséggel, inkább csak a fővárosban nevezhető jelentős szereplőnek. Tegnapi és mai bejegyzéseinkben a jelöltállítási verseny eredményeit tekintjük át.

Megyei jogú városok

Mivel a polgármester-jelölés feltételei nem nehezedtek, összességében még többen is ringbe szállnak idén, mint négy éve:  8777-en aspirálnak az összesen 3177 polgármesteri pozícióra (a főpolgármesterivel együtt), 2006-ban 8499 induló volt.

A 23 megyei jogú város élére a 2006-os 86-tal szemben idén csak 81-en aspirálnak (Szegeden a Jobbik jelöltje két nappal a választás előtt lépett vissza). Érdekes, hogy a parlamenti pártok jelöltjeinek száma alig változott (2006: 60; 2010: 61), a visszaesés – nem függetlenül attól, hogy a megyei szintű megméretés kritériuma jóval nehezebbé vált számukra – a civil és független jelöltek kisebb vállalkozó kedvének tudható be.

Nem véletlen, hogy a megyei közgyűlés állításának feltételeit szigorították, hiszen ott listás a szavazás, ötszázalékos támogatottság már mandátumot ér, a polgármesterek esetében viszont a győztes mindent visz, a vesztesekre leadott szavazatok elvesznek.

Megyei jogú városok polgármesterjelöltjei

*Csak Fidesz-jelölt
**Közös jelölt a Közérdek Közéleti és Kulturális Egyesülettel
***Közös jelölt az Összefogás Szegedérttel
****Az MSZP Walter Dezsőt támogatja


 

Ezen a szinten csak a Fidesz százszázalékos, 8 jelöltjük a KDNP támogatása nélkül indul. Az MSZP Sopronban nem talált jelöltet, így régi polgármesterét, Walter Dezsőt függetlenként támogatja.

A Jobbiknak 7 városban nem sikerült polgármesterjelöltet állítania, de mivel megyei jogú város élére aligha esélyesek a radikálisok, ez csak a párt kisebbik problémája. A Jobbik számára reális célkitűzés az lehetett, hogy az összes megyei jogú város képviselő-testületébe bejusson, ahol egy-egy mandátum akár a mérleg nyelvét is jelentheti. Két helyen azonban, Kecskeméten és Salgótarjánban ez már szinte biztosan nem fog sikerülni, mivel nem teljesítették a kompenzációslista-állítás feltételeit.

Az LMP vidéki szervezetlenségét jelzi, hogy mindössze egy megyei jogú városban, Pécsen tudott önálló polgármesterjelöltet állítani, kompenzációs listára is csak 16 helyen futotta (hiányzik: Debrecen, Érd, Győr, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Salgótarján, Székesfehérvár).

A Munkáspártnak Szolnokon és Salgótarjánban van kompenzációs listája, utóbbi helyen még polgármesterjelöltje is. Ezzel – a megyei jogú városok szintjén – be is előzte az MDF-et, amely mindösszesen egy székesfehérvári kompenzációs listával vigasztalódhat.

6 kivétellel (Békéscsaba, Dunaújváros, Kecskemét, Pécs, Salgótarján, Szekszárd) minden megyei jogú városban van olyan civil szerveződés, amely össze tudott hozni egy kompenzációs listát, Nagykanizsán kapásból négynek is sikerült. 2006-ban három kivétellel minden képviselő-testületben legalább egy mandátumot szereztek a civilek. Mivel azonban idén már jóval drágább egy kompenzációs mandátum, a megyei közgyűlésekhez hasonlóan a megyei jogú városok jelentős részéből is eltűnhetnek a civil szervezetek.

Budapesti kerületek

A 23 fővárosi kerületben szinte ugyanolyan mértékű a visszaesés, mint a megyei jogú városok esetében: a 2006-os 87-tel szemben idén 81-en aspirálnak a polgármesteri posztokra. Mivel az LMP Budapesten a legerősebb, a parlamenti pártok jelöltjeinek száma emelkedett (2006: 65; 2010: 71), a pártkötődéssel nem vagy alig rendelkező aspiránsok száma viszont 16-ról 10-re csökkent.

Budapesti kerületek polgármesterjelöltjei

*KDNP nélkül, az Újpestért Egyesülettel együtt
**Függetlenek Erzsébetvárosért Egyesülettel együtt
***KDNP nélkül
****Szirtest támogatják
*****Geigert támogatják


A Fidesz természetesen mindenhol indít jelöltet, a KDNP-logó csak három kerületben hiányzik majd a szavazólapról. Az MSZP Soroksáron hagyományosan Geiger Ferencet támogatja, a további 22 kerületben van saját jelöltje – a X. és a XV. kerületben a 2006-ban még szocialista színekben győztes Verbai Lajossal és Hajdu Lászlóval szemben induló is.

A Jobbik összességében jobban teljesített a fővárosban, mint a megyei jogú városokban, hiszen mindenhol van kompenzációs listája, és csak 8 kerületben hiányzik az önálló polgármesterjelölt (Budafokon nyíltan Szirtes Editet támogatják).

Az LMP-nek ugyanúgy két kompenzációs lista hiányzik a fővárosban (XVII. és XXII. kerület), ahogy a Jobbiknak a megyei jogú városokban, 11 polgármesterjelöltje viszont kifejezetten szegényes teljesítmény egy fővárosban beágyazott párttól. Mindazonáltal az LMP-nek jó esélye van a legtöbb kerületben képviselői mandátumhoz jutni.

Polgármesterjelöltre ha nem is, négy-négy kompenzációs listára még futotta az MDF-nek és a Civil Mozgalomnak, egy-egyre pedig az MSZDP-nek és a Munkáspártnak.

Helyi tömörülések már négy éve is csak elvétve jutottak be a kerületi közgyűlésekbe, idén pedig már a kompenzációs lista állítására alkalmas szerveződések is erősen megtizedelődtek. A IX., a XV., a XXIII. kerület civil szervezetei a polgármester hátországát képezik, rajtuk kívül összesen hat további kerületben van civil lista, köztük a Janicsák Istvánt támogató Zuglóiak Érdekképviselete Egyesület.


Az adatokat 2010. október 8-án frissítettük.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*