Home » Elemzések, Kommentárok

Így áll most a jelöltállítási verseny

3 September 2010 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Az elmúlt napokban a legnagyobb izgalmakat az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelölése hozta, s mivel mindketten 30 ezer fölötti szelvényt adtak le, biztosra vehetjük, hogy mind Jávor Benedeket, mind Staudt Gábort nyilvántartásba fogják venni. Ennél is fontosabb, hogy csak a parlamenti pártoknak lesz fővárosi listájuk, nem vakmerőség kijelenteni, hogy mind be is jutnak majd.

Az LMP ezzel elkerülte, ami a legkellemetlenebb lett volna számára: a nagy hajrában neki nem, de a Jobbiknak összejön a főpolgármester-jelölés, miközben a visszaélés gyanúja már rájuk vetült. Ebben az esetben nehezen mobilizálták volna szavazóikat, amit fővárosi közgyűlési pozíciók sínylettek volna meg. Ugyanilyen fontos a Jobbik számára Staudt Gábor elindítása, e nélkül ugyanis esélyük sem lett volna az áprilisi viszonylagos gyenge budapesti eredményük korrigálására.

Az országos végleges adatokra és azok elemzésére még várni kell, mivel rengeteg választási irodába az elmúlt órákban érkeztek be a szelvények. Ezek feldolgozása valószínűleg nem csak a mai napot veszi igénybe, esetleges elutasítások után a jogorvoslati folyamat pedig elhúzódhat. A kompenzációs listákat eleve csak hétfőig, a fővárosiakat pedig keddig kell bejenteni.

Annyi azonban már most is látszik, hogy kevesebben szállnak ringbe, mint négy éve, de ebben semmi meglepő nincs, mivel mintegy 30 százalékkal kevesebb önkormányzati tisztségviselőt választunk: kevesebb helyre nyilvánvalóan kevesebb jelölt aspirál. A jelöltállítási időszak ráadásul 36-39 napról 16-18-napra csökkent, ami rendkívüli mértékben megnehezítette az indulók dolgát. Négy szinten is szigorodott továbbá a gyűjtési követelmény.

A folyamatosan frissülő adatokból az már kiolvasható, hogy a kormánypártok előretörtek a kistelepüléseken, ahol eddig alig-alig jelentek meg pártpolitikusok (a döntő többséget még így is a független jelöltek jelentik). A Jobbik megerősödése nagyon is szembetűnő: 17:23-as adatok szerint 23-mal több polgármesterjelöltjük van, mint a szocialistáknak, a kistelepüléseken pedig majdnem háromszor több jelöltet állítottak.

Az LMP országos adataiból még nem sok látszik, valószínűleg nem csak a fővárosban hagyták az utolsó pillanatra a szelvények leadását. Per pillanat legfeljebb annyit mondhatunk, hogy egyelőre nem sikerült a párt országos kiépítettségét megteremteni, eddig bejelentett jelöltjeinek mintegy 40 százaléka budapesti.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*