Home » Elemzések, Kommentárok

Igazolt hibák

19 April 2010 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Bár hamar cáfolható volt, hogy komolyabb szervezettség állna az igazolással szavazó sorban állók mögött, az e körül kialakult diskurzust szokás szerint a szekértábor-szemlélet határozta meg. A lényeg közben elsikkadt, pedig a múlt vasárnapi eseményeknek számos tanulsága volna.

Számtalanszor felsoroltuk már, hogy a választási rendszeren milyen állagmegóvási munkálatokat kellett volna elvégezni, és ha az Országgyűlés nem mulasztotta volna el a problémák megoldását, nemcsak a sorban állást és a tragikomikus választási éjszakát spórolhattuk volna meg, hanem az azt követő napok elképesztő színvonalú adok-kapokját is.
Napnál is világosabb, hogy nincs rendben az, hogy több tízezer választópolgár olyan kerületek parlamenti képviseletéről dönthet, amelyekhez nem vagy alig van köze. Ez a probléma mindig jelen volt, csak amíg nem csúszott az urnazárás, addig nem tűnt fel a szélesebb nyilvánosság számára. 2006-ig egy ennél is súlyosabb anomália feszítette a választási eljárást: addig az első és a második fordulóban két különböző választókerületben is szavazhattunk, akkor is, ha az első forduló eredményes volt.
Ezt az alkotmányellenes állapotot számolta fel a jogalkotó 2007-ben, csak ahogy az lenni szokott, nem a legkorszerűbb megoldást találták meg. Már akkor azt javasoltuk, hogy „a lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár is csak a lakóhelye szerinti területi választókerület, valamint egyéni választókerület jelöltjére adhassa le szavazatát”. Ez nyilván úgy lett volna kivitelezhető, ha fokozatosan bekerült volna a rendszerbe az elektronikus szavazás. E helyett a már sokszor ostorozott informatikai analfabetizmus és a zsigeri bizalmatlanság diadalmaskodott: azért, hogy láthatóvá tegyék a vendégszavazókat, településenként egy szavazókörhöz kötötték az igazolással szavazást, nem számolva a tumultus-faktorral. Az alkotmányos problémát ugyan kiküszöbölték (ami annak fényében, hogy további kettőhöz hozzá se nyúltak, nem is kis eredmény), de újabb aknákat helyeztek el a rendszerben.
Az alábbi mondat pedig végképp rejtély, miért ilyen formában került be a törvénybe:
„Ha a településen két vagy több választókerület van, a helyi választási iroda vezetője az általa kisorsolt választókerületbe tartozó szavazókört jelöl ki. (1997. évi C. törvény a választási eljárásról, 10. § (2) bekezdés)”
Ha ez a passzus így szólna: „Ha a településen két vagy több választókerület van, akkor minden választókerületben ki kell jelölni egy szavazókört, ahol az igazolással szavazók szavazhatnak.”, nagy valószínűséggel sok időt és összeesküvés-elméletet megtakaríthattunk volna. A leghosszabb ideig ugyanis olyan településeken vagy fővárosi kerületekben (Szeged, Pécs, XI. kerület, XIII. kerület, XIV. kerület) tartott a szavazás, ahol ha több választókerületbe is jelentkezhettek volna az igazolással szavazók, bizonyosan előbb végeznek, és még a mostaninál is kevésbé lenne megalapozott a bérszavazókkal való vádaskodás.
Végül pedig itt van a kampánycsend. Ha csak ettől a nyilvánvalóan értelmetlen és életszerűtlen intézménytől sikerült volna megszabadulnunk, már azzal is megelőzhettük volna azt a cirkuszt, ami este 7 és 10 között uralkodott el a választási műsorokon (és persze az Országos Választási Bizottságon).
A Fidesznek minden bizonnyal meglesz a kétharmados többsége. A választási rendszer problémáiról ismeretlen az álláspontjuk. Mivel azonban az elmúlt évek üres kisebbparlamentezése aligha teszi megkerülhetővé a legfeljebb kétszáz fős Országgyűlés megalkotását, az egész választási rendszert újra kell szabni. A kérdés az, hogy az új szisztéma képes lesz-e a régóta ismert problémákra megoldással szolgálni.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*