Home » Elemzések, Kommentárok

Az első forduló legfontosabb következményei

12 April 2010 Szerző: Címkék: Nincs komment

A nyilvánvaló eredmények mellett kiemelkedő siker a választás első fordulójának eredménye a Fidesz-KDNP és az LMP javára. A választóit kevesebb, mint egy év alatt megduplázó Jobbik nem tudott második lenni, az MSZP viszont megmenekült a harmadik helyezéstől. A kétharmad biztos elvesztéséhez a Fidesznek a második forduló 57 egyéni választókerületéből 13 helyen kellene vereséget szenvednie, ha csak 9 egyéniben veszít, még mindig minősített többséget szerez.

Az választások első fordulójának egyértelmű győztese a Fidesz, valamint az LMP, nyert, de nem lehet teljesen elégedett a Jobbik, vesztett, de van mivel vigasztalódnia az MSZP-nek, az abszolút vesztes pedig az MDF.

A Fidesz szinte minden célját elérte az első fordulóban: nagyon közel került a kétharmados parlamenti többség megszerzéséhez, 119 egyéni választókerületi mandátumot már az első fordulóban biztosított, és szinte mindenhol döntő fölénybe került a Jobbikkal szemben. A már elnyert egyéni mandátumok a 87 területi mandátummal együtt 206 mandátumot jelentenek, ami már most biztosítja a kényelmes abszolút többséget. Valószínűleg 57 kerületben lesz második forduló. 2 kivétellel mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Ahhoz, hogy meglegyen a kétharmad, bármelyik 9 választókerületet elveszítheti, elég 48-at megnyerni. Annak függvényében, hogy mely kerületekről van szó, akár 10-11-12 egyénit is elveszíthet, még mindig meglehet az alkotmányozó többség. Ha már 13-at elveszít (bármelyik 13-ról is van szó), akkor viszont bizonyosan nem lesz meg a kétharmad. Az eredmények alapján a Fidesz legnagyobb feladata, hogy a második fordulóban is elvigye szavazóit a nyitva maradt 57 egyéni választókerületben. Az első forduló eredményei alapján tehát erősen valószínűnek tűnik, hogy kényelmesen meglesz a Fidesz kétharmados többsége. Az egyetlen fenyegetettséget a szavazóinak elkényelmesedése jelentheti: a már megszerzett győzelem tudatában kérdéses, hogy ugyanilyen aktivitást mutatnak majd a választók abban a bizonyos 57 kerületben. A Fidesz ezért bizonyosan intenzív helyi kampányt fog folytatni.

Az LMP több mint 7 százalékos eredménye vitathatatlan politikai siker, a párt a teljes ismeretlenségből lépett elő parlamenti szereplővé, sőt, Budapesten a harmadik legnagyobb párttá vált, közel 13 százalékos eredménnyel. Relatíve jól szerepelt a párt viszonylag kevés egyéni jelöltje.

A Jobbik az EP-választáshoz képest megduplázta szavazó számát, és csaknem egész Kelet-Magyarországon maga mögé utasította az MSZP-t. Így bár a számszerű eredmény siker, a Jobbik a túlságosan magasra tett első fordulós mérce miatt nem vált a választás meglepetésévé, ami nehezítheti első fordulós szavazóinak megtartását, újbóli mozgósítását.

Az MSZP közel 20 százalékos eredménye viszonylag jó eredménynek tűnik az előzetes közvélemény-kutatásokhoz képest, ám az mégsem mondható, hogy a szocialistáknak sokkal több szavazója maradt , mint azt gondolták volna. Bár az MSZP lesz az Országgyűlésben a legnagyobb ellenzéki párt, a kudarc így is egyértelmű: a szocialisták 1990 után a legrosszabb választási eredményüket produkálták.

Az MDF a 2010-es választás abszolút vesztese, a párt a 2009-es EP-választáson elért eredményénél rosszabbul szerepelt, ez pedig egy országgyűlési választáson alig több mint 2,5 százalékot jelentett. A két egykori nagy rendszerváltó párt, az MDF és a vele megállapodást kötött SZDSZ így egyszerre esett ki a parlamentből. A két párt megállapodásának egyértelmű kudarcát jelzi, hogy az MDF még Budapesten se volt képes átlépni az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*