Home » Elemzések, Kommentárok

Néhány érdekes adat

9 April 2010 Szerző: Nincs komment

Összegyűjtöttünk néhány fontos és/vagy érdekes adatot, amelyekre érdemes lesz visszatérni vasárnap este.

Első táblázatunkban azok az egyéni választókerületek szerepelnek, ahol az európai parlamenti választáson a Fidesz 51% alatt teljesített ÉS a Jobbik megelőzte az MSZP-t. (Az EVK-k sorrendje a Jobbik-MSZP különbség szerint.)

Összesen 64 olyan EVK van, ahol a Jobbik az MSZP előtt végzett; azért emeltük ki mégis ezeket, mert ezekben várható második forduló, hiszen a Fidesz nem vagy alig lépte át az 50%-ot. Az MSZP számára ezekben a kerületben merülhet fel az a dilemma, hogy esélytelen jelöltjeiket léptessék-e vissza a Fidesz javára, nem is annyira a mandátumszerzést, mint inkább a következő Országgyűlés politikai pozícióit befolyásolva.

A következő táblázatban ugyanezeknek az egyéni választókerületeknek 2010-es jelöltjei szerepelnek EVK-k szerinti sorrendben.

Vannak választókerületek, ahol a független jelölteknek nagyobb figyelem juthat vasárnap este 7 órától:

Nehezen kalkulálható, hogyan befolyásolja az edelényi mandátum sorsát, hogy a Roma Polgári Egyesület képviseletében Horváth Aladár mellett a cigányellenes és antiszemita kijelentéseiről ismertté vált, a Fidesz színeiben polgármesterré választott Molnár Oszkár is indul függetlenként.

Lentiben az Orbán-kormány volt közlekedési minisztere indul a Fidesz jelöltjével szemben, Debrecen egyik választókerületében pedig a ScienNet, átmenetileg mentelmi jogot kapott vezetője is jelölt.

Összefoglaló a választási részvétel területi eloszlásáról:

A részvétel napközbeni alakulása:

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*