Home » Elemzések, Kommentárok

Mindkét szavazat vagy egyik sem

13 February 2010 Szerző: Címkék: Nincs komment

Orbán Viktor korábban a csoda kategóriájába sorolta a kétharmados többség megszerzését, az ismert Puskás-idézet szabad értelmezésével azonban (“kis különbség – kis változás, nagy különbség – nagy változás”) bejelentette igényét a minősített többségre, azt üzenve: csak a kétharmad birtokában lehet hatékonyan kormányozni, csak ily módon vihetők végbe nagy változások Magyarországon.

Korábban a Fidesz politikusai konzekvensen óvatosak voltak a kétharmad-témával, mivel attól tartottak, a választókat elkényelmesítheti a biztos győzelem tudata, ha túl nagyot álmodik a párt. Az Orbán-beszéd óta ez megváltozott. Szijjártó Péter MTI-nek adott nyilatkozata azt jelzi, a párt arra számít, a “minél nagyobb felhatalmazás” hangoztatása lehet a választói álmosság ellenszere. Sőt, a két forduló közötti kampányra is készülnek ezzel, hiszen annak minden bizonnyal már
csak a kétharmad lesz a tétje, főleg ha eddig nem látott számban dőlnek el egyéni mandátumok már az első körben.

Ennél is érdekesebb Orbán Viktor – “Mindenki és mindkét szavazatával” – felszólítása, pedig nem valószínű, hogy a szavazatmegosztás komoly fenyegetettséget jelentene a Fideszre nézve. A Jobbikhoz csapódott vagy feléjük tartó, korábban a Fideszt támogató szavazóknak üzent ezzel. Kétségtelen, 2006-ban a még a MIÉP-pel együtt induló Jobbikot 119 ezer ember támogatta listán, egyéniben pedig csak körülbelül 35 ezer. Ennek legfőbb oka viszont nem az, hogy a radikális szavazók hagyományosan megosztanák szavazataikat, hanem az, hogy a Harmadik Út 62 választókerületben nem tudott egyéni jelöltet állítani. Most azonban minden bizonnyal lesz a Jobbiknak 176 jelöltje, tehát támogatóiknak lesz kire szavazniuk egyéniben is. Emellett persze vannak olyan szavazók, akik a jelentős változást a két párttól valamilyen formában együtt várják, és akár nem is értenek egyet a Jobbikkal minden kérdésben, egyéniben a Fideszre, listán a Jobbikra szavaznak.

Mégis, a szavazatmegosztásnál fenyegetőbb a Fidesz számára, ha támogatóinak egy része – a 2002-es választáshoz hasonlóan – távol marad a szavazástól. A győzelmi tudat sokkal inkább veszélyezteti a kétharmadot, mint egy szűk réteg esetleges szavazatmegosztási okoskodása.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*