Home » Elemzések, Featured, Kommentárok

A kisebb pártok számára nehéz marad a jelöltállítás

10 July 2011 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Úgy tűnik, marad az ellenfeleket már a startvonalhoz állásban is akadályozó jelöltállítási rendszer, bár távolról sem biztos, hogy ez a Fidesznek jó.

A párt elnökségének tanácskozását követően Áder János újabb információkat csepegtetett a készülő választási törvényről. Először is ne essünk abba a hibába, hogy készpénznek vesszük az elhangzottakat (ahogy az történt Kósa Lajos „Már ha egyáltalán lesznek választókerületek” nyilatkozata után), már csak azért sem, mert Áder hangsúlyozta, hogy alapvető kérdések továbbra sem dőltek el.

Újdonságot alig tudhattunk meg, és ez a kevés is további értelmezésre szorul. A Fidesz.hu híradásában ugyanis – egyebek mellett – a következők szerepelnek:

„A vegyes szisztémában az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül. Kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz.” Később: „A pártokra vonatkozó ötszázalékos parlamenti bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz – a jelenlegi 750 helyett – 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre”.

Ami biztos, hogy a tavaly májusban benyújtott T/18-as törvényjavaslat leginkább nagyvonalú elemétől elbúcsúzhatunk: akkor még úgy tűnt, hogy lényegesen könnyebb lesz teljesíteni a jelöltállítási feltételeket. A fent idézett mondatokkal viszont alig jutunk közelebb ahhoz, hogy mekkora is a nehezítés. Értelmezhetjük úgy, hogy az eddigi 176 egyéni hellyel összesen 210 listás mandátum állt szemben, és ezeket az arányokat kívánja a Fidesz most is megtartani. Ha így van, akkor 91 egyéni körzetre és 109 országos listás helyre számíthatunk. Ebben az esetben az 1500 ajánlószelvény gyakorlatilag helyben hagyná a ma is hatályos gyakorlatot: körülbelül dupla akkora területen kellene dupla annyi szelvényt gyűjteni.

A másik opció, hogy kivesszük a számításból a kompenzációs mandátumokat (hiszen akár így is értelmezhető a „kompenzációs lista (…) nem lesz” kitétel), és a korábbi 176 egyéni hely mellett csak a korábbi 152 területi listás mandátummal kalkulálunk. Ha a Fidesz elnöksége most ezt az arányt vette alapul, akkor körülbelül 107 egyéni és csak 93 országos listás mandátumra számíthatunk. Ebben az esetben viszont valamelyest nehezebb lenne a szelvénygyűjtés: eddig (átlagosan) minden hatvanadik választópolgártól kellett megszerezni az áhított cetlit, ezzel a változtatással pedig már minden ötvenediktől kellene. A szelvénygyűjtési időszak 36-ról 21 napra csökkentése viszont mindkét forgatókönyv esetén jelentősen megnehezíti a kisebb politikai erők dolgát. Igaz, az a kitétel, hogy az országos lista állításához elegendő az összes kerület egynegyedében (legalább kilenc megyére és Budapestre elszórva) jelöltet állítani, komoly könnyebbség az eddigiekhez képest: így akár az is lehetségessé válik, hogy úgy legyen egy párt választható minden egyes szavazókörben, hogy tíz megyében sehová sem kopogtat be.

Összességében a vázolt koncepcióból mégis az világlik ki, hogy a Fideszben továbbra is a riválisokat már a rajtvonalhoz állás előtt legyőzni kívánó hangok a meghatározóak. Ez csak azért tűnik rövidlátó taktikának, mert minél nehezebb a megosztott ellenzéknek külön-külön teljesíteni az indulási kritériumokat, annál valószínűbb, hogy már a jelölési időszakban szövetségbe kovácsolódnak. Azért furcsa, hogy a Fidesz döntéshozói ezzel a lehetőséggel nem számolnak, mert az egy- és két forduló tekintetében – szintén nem tudhatjuk, mennyire hiteles információk szerint – épp e logika mentén próbálják kisakkozni a számukra leginkább kedvező eredményt. Ha nincs második forduló, kétségkívül megszűnik az első forduló utáni szövetségkötések lehetősége. Ha a Fideszben eldőlt, hogy ezért kiiktatják a második fordulót, akkor az az érdekük, hogy kisebb és nagyobb ellenfeleiket arra ösztönözzék, hogy önállóan induljanak harcba, és egymásra is ellenfélként tekintsenek. Ehhez azonban jóval gálánsabb jelöltállítási feltételek kellenének, mondjuk olyanok, mint amilyenekkel maguk a kormánypártok alig egy évvel ezelőtt álltak elő, vagy még inkább olyanok, amelyek végleg kiiktatnák a választásokat túl régóta mérgező, velejéig korrupt ajánlószelvény-rendszert.


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*