Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

A bizonytalanoknak még mindig nem tetszik a kínálat

5 February 2013 Szerző: Címkék: Nincs komment

A januári pártpreferencia-mérések a Fidesz támogatottságának stabilizálódását mutatják. Az MSZP szimpatizánsainak száma némileg erősödött, míg a többi ellenzéki párt szavazóinak száma kis mértékben csökkent, vagy nem változott. Folytatódott az Együtt 2014 támogatottságának esése, a mozgalom népszerűsége az októberi indulása utáni – minden bizonnyal felülmért – szint felére esett vissza. A pártpreferencia nélküliek aránya nem változott érdemben.

A Fidesznek az elmúlt hónapokban sikerült stabilizálnia a támogatottságát, jelenleg minden ötödik szavazásra jogosult választaná a kormánypártot. Egyedül a Medián eredményei mutatnak ennél lényegesen nagyobb támogatottságot (27%), ahol ezzel párhuzamosan lényegesen alacsonyabb a bizonytalanok aránya.

Az Együtt 2014 támogatottságát is mérő kutatások (a Medián és a Tárki) esetében – az összehasonlíthatóság miatt – a Bajnai Gordon vezette mozgalomra szavazók az ábrán a „más párt” kategóriában jelennek meg.

Az MSZP némileg erősödött januárban. Bár a kormánypártétól továbbra is elmarad a szocialisták bázisa, a jelenlegi ellenzéki pártok közül egyértelműen kiemelkedik a támogatottsága. Januárban folytatódott a Jobbik szavazóinak lassú elbizonytalanodása és lemorzsolódása. Az LMP szavazóinak közel felét elveszítette tavaly nyár óta: 2013 első hónapjában a választásra jogosultaknak mindössze 3 százaléka voksolt volna a pártra (az adatfelvétel minden intézetnél a Párbeszéd Magyarországért Párt alapítóinak kiválása előtt történt).

Az Együtt 2014 támogatottságát közvetlenül továbbra is csak a Medián és a Tárki méri. Mindkét intézet jelentős népszerűség-csökkenést regisztrált, előbbinél a szavazásra jogosultak 6, utóbbinál 3 százaléka választaná a pártként még nem bejegyzett mozgalmat.

A bizonytalanok aránya továbbra is rendkívül magas: a felnőtt lakosság közel fele nem tud, vagy nem akar választani a jelenlegi politikai palettáról.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*