Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Befagyott erőviszonyok

6 November 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Az októberi közvélemény-kutatások szerint sem a pártok támogatottsága, sem a politikailag passzívak és a pártválasztásukban bizonytalanok aránya nem változott jelentősen. Az Együtt 2014 megalakulása kapcsán várható változások a politikai erőtérben még nem váltak láthatóvá. A következő hónapokban azonban az új ellenzéki formáció megjelenése hatással lehet az erőviszonyokra: szimpatizánsokat gyűjthet mind a bizonytalanok csoportjából, mind a többi baloldali ellenzéki párttól. Amennyiben a várható változások közül az utóbbi lesz erőteljesebb, a baloldali ellenzék támogatottsága nem annyira bővülni, hanem inkább csak átrendeződni fog. Ha viszont az Együtt 2014 képes lesz új szavazókat megszólítani, akkor a baloldal erősebbé válhat, mint a jobboldal.

Az Ipsos októberi kutatása nem tapasztalt érdemi változásokat a pártok szavazótáborában a megelőző hónaphoz képest. Az összes választókorú körében a Fidesz 20 (+1), az MSZP 16 (+1), a Jobbik 7 (-1), az LMP 3 (+1), a Demokratikus Koalíció pedig 2 (-) százalékos támogatottsággal rendelkezik. A bizonytalanok aránya továbbra is rendkívül magas, a megkérdezettek fele (51%) nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnapi választáson. A Tárki és a Századvég által publikált októberi felmérések nagyon hasonló arányokat mutattak. Mindezek alapján az MSZP minden intézet adatai szerint erősödött, a teljes népesség körében mért 13-16 százalékos támogatottságával továbbra is stabilan a legnagyobb ellenzéki pártnak mondható.

Az LMP a teljes népesség körében mért 3-6 százalékáról hosszú ideje képtelen elmozdulni, a Demokratikus Koalíció pedig továbbra is teljesen elszigeteltnek tűnik az 1-3 százalékos támogatottságával. A Jobbik mozgása – intézettől függően – szintén minimális: az összes választókorú körében 7-10 százalékon, a biztos szavazó pártválasztók körében 15-19 százalékon áll; 2012-ben folyamatosan ezen a szinten mérték a szélsőjobboldali párt országos támogatottságát.

A politikusokat tekintve az Ipsos októberi eleji mérése alapjánBajnai Gordon, Mesterházy Attila és Orbán Viktor népszerűségi indexe egyaránt 31 pont. Bajnai és Mesterházy megítélése a választások óta lényegében együtt mozgott. Az már most is látszik, hogy a vezető ellenzéki politikusok közül ők tekinthetők a legelfogadottabbaknak, míg Vona Gábor tartósan a legnépszerűtlenebb politikusok között található.

A Medián is mérte a Bajnai Gordon iránti lakossági szimpátiát. A volt kormányfőt különösen a múlt év közepe óta látnák egyre többen szívesen „fontos politikai szerepben”: személyes népszerűségi indexe a tavaly év közepi 23-as értékről idén szeptemberre 34 százalékra emelkedett. Vona Gábor Jobbik-elnök 18, Gyurcsány Ferenc DK-elnök 14 százalékos népszerűségi mutatóval szerepel a listán. A Medián felmérésnek arra a kérdéssorára adott válaszokból, amelyek „gondolatkísérletként” nemcsak létező, hanem feltételezett pártokra szavazás valószínűségét is firtatták, az derül ki, hogy 2012 második félévében elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt azon aktív elkötelezetlenek aránya, akik, ha „Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványa párttá alakulna”, minden más pártnál nagyobb valószínűséggel szavaznának rá. Ez az arány a teljes szavazókorú népesség körében is eléri a 3 százalékot.

A Századvég mérése szerint a választók 26 százaléka Orbán Viktort, 15 százaléka Bajnai Gordont, 5 százaléka Mesterházy Attilát, 3 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 23 százaléka valaki mást képzelne el a miniszterelnöki pozícióban, a személypreferenciájukban bizonytalanok aránya 20 százalék.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*