Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Megkérdeztük

Egységes bal, szétaprózódott jobb

7 March 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

A szombati szlovákiai választások után Robert Fico új kormányának csak az összetétele tartogat meglepetéseket, annál nagyobb kérdés, hogy csak 3-4 vagy akár 8-9 párt lesz képes megugrani az ötszázalékos küszöböt. Király Zsolt közgazdászt, elemzőt, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottságának tagját e-mailben kérdeztük.

Nem tűnik kétségesnek, hogy a Smer számíthat a legtöbb szavazatra, de a kizárólag pártlistákra épülő választási rendszer alig jutalmazza a győztest, így kérdés, Robert Fico egyedül is kormányt tud-e alakítani. Mik az esélyei az egypárti kormányzásnak, illetve mik a legvalószínűbb koalíciós forgatókönyvek?

A szombati választások előtt teljes a bizonytalanság a jobboldalon. A legfrissebb felmérések szerint a baloldal egyeduralkodója, a Robert Fico vezette Smer mellett legfeljebb a 10 százalék környékén mozgó Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érezheti magát biztonságban. További hét párt az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén mozog. A Gorilla-botránynak köszönhetően az eddigi legalacsonyabb választási részvétel várható, miközben az emberek 30 százaléka még nem döntötte el, hogy kire szavaz. A szlovák parlament összetétele így akár két-, vagy kilenc párti is lehet.

Fico visszatérése szinte biztos, kérdés csak az, szüksége lesz-e koalíciós partner(ek)re. Amennyiben igen, elemzők szerint erre legnagyobb esélye a KDH-nak, illetve a magát szlovák-magyar vegyes pártként meghatározó Bugár Béla vezette Most-Hídnak van, akik közül egyik sem zárkózott el mereven Ficotól.

Mivel korábbi kormányzása során Ficonak jól jött, hogy a korrupciós botrányokat „elvitték” a koalíciós partnerek, sokak szerint nem is szeretné egymaga viselni a kormányzati felelősséget. Lehetséges, hogy inkább maradna a koalíciós kormányzásnál még akkor is, ha egyedül megszerezné a mandátumok többségét?

Lehetséges. Robert Fico népszerűsége megsínylené az egyszínű kormányt, a jobboldal pedig időt kapna a teljes újjászerveződésre. Ficonak egyik sem áll érdekében, így akár a parlamenti többség, tehát a 150 fős törvényhozás legalább 76 mandátumának megszerzése esetén (amihez elegendő lehet a mért 40 százalékos támogatottsága) is előfordulhat, hogy koalíciós partner(ek) után nyúl, aki(k)re szükség esetén áthárítható a felelősség.

Hogyan alakulnak a magyar képviselet kilátásai, amikor a magyar politikai szereplők leginkább egymással vannak elfoglalva?

A szlovákiai magyarok számára most ez az egyik legnagyobb kérdés. Vajon lesz-e parlamenti képviseletük, és ha igen, milyen erős? A magyarság érdekeit felvállaló két párt külön indul, közülük a Most-Hidat rendszerint 7, míg a Magyar Koalíció Pártját 5 százalék körül mérik.

A kampány átnyúlt a magyar és az osztrák határon túlra. Lett ennek bármilyen (akár jogi, akár politikai) következménye?

A választási kampány rámutatott arra a kettős mércére is, amelyet a szlovák politika a magyar kérdésben rendszerint alkalmaz. A határ mentén megjelent kétnyelvű óriásplakátokkal egyes szlovák pártok valójában épp azt művelik, amivel ők maguk riogatnak, csak Magyarországgal kapcsolatban. A szlovákiai magyarság valódi, jelenleginél markánsabb parlamenti képviseletére azért is van szükség, hogy a magyarokkal szemben hozott diszkriminatív törvények módosíthatók legyenek.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*