Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Még kevesebben szavaznának

6 August 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Júliusban emelkedett a pártválasztásukban bizonytalanok aránya. Miközben a pártok támogatottsága az összes megkérdezett körében egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben változott, a bizonytalanok aránya mindhárom eddig publikált intézet kutatása szerint nőtt – a Tárki és a Századvég esetében szignifikáns mértékben (+4, illetve +3 százalékponttal). Ez a változás nem köthető egyetlen párthoz sem, sokkal inkább a nyári szabadságolási idény okozza a választók körében mért magasabb érdektelenséget a politikai témák iránt.

A kormányzó Fidesz népszerűségvesztése az elmúlt hónapokban stabilizálódni látszik. Bár csupán minden ötödik választásra jogosult (16-23%) szavazna most a Fideszre, még mindig Orbán Viktor pártja a legnépszerűbb. A májusi mélypontot követően júniusban és júliusban nem esett tovább a Fidesz támogatottsága; a mostanihoz hasonló stagnálást éppen egy évvel ezelőtt, 2011 nyarán mérték az intézetek. A politikai „uborkaszezon” elmúltával várható, hogy a Fidesz támogatottsági grafikonja ismét változni fog: ennek irányát azonban az eddigi tapasztalatok szerint nem csak az aktuális politikai témák befolyásolják majd, hanem a hiteltárgyalások és a nemzetközi környezet alakulása miatt változó forintárfolyam is.

Az MSZP nem tudta áttörni a 15 százalékos lélektani határt. A szocialista párt támogatottsága az elmúlt hónapok során több intézet szerint is elérte a 15-16 százalékot, júliusban azonban nem tudta megőrizni ezt a szintet, a választókorúak körében számított átlagos bázisa 14 százalék alá csökkent, így ismét eltávolodott a kormánypárttól. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tavaly őszi megalakulása óta 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ami valószínűtlenné teszi, hogy önállóan bejusson a parlamentbe. Amennyiben kiderül, hogy egy esetleges baloldali választási szövetség nem kíván 2014-ben a volt kormányfővel együttműködni, a DK mostani szimpatizánsai hamar átpártolhatnak. Ezzel a tavaly ősszel az MSZP-ből kivált, frakció nélkül maradt 10 képviselő elveszítheti a jelenleg is csekély választói bázisát.

A Jobbik támogatottságára egyelőre nem hatottak a párt belső vitái. A radikális jobboldali pártra a választásra jogosultak 10 százaléka voksolna egy most vasárnapi választáson. Júniusban és 2012-ben folyamatosan ezen a szinten mérték a Jobbik támogatottságát, ami azt jelenti, hogy a „Szegedi-ügy” apropóján kirobbant belső viták egyelőre csak az internetes fórumokon osztják meg a párt szimpatizánsait. A devecseri roma-nem roma konfliktus fokozza a cigányellenes tematika jelenlétét a közéletben, ami a Jobbik számára kedvező, mert eltereli a figyelmet a Szegedi-ügyről és a tiszavasvári képviselő-testület feloszlatásáról.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*