Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Csak a bizonytalanok

17 July 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

A kormánypártból kiábrándult tömegeknek továbbra is csak kis hányadát képesek az ellenzéki pártok megszólítani.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a kormányzó Fidesz a legtámogatottabb párt, a mérések átlaga alapján a választásra jogosultak mintegy 20 százaléka ma is Fidesz-szimpatizáns. Az ellenzéki pártok közül az MSZP támogatottsága a legmagasabb (15%), a Jobbikra 10, az LMP-re pedig 6 százalék adná a szavazatát. A bizonytalanok aránya változatlanul rendkívül magas, az összes választásra jogosult 46 százaléka nem tud pártot választani, vagy teljesen elfordul a politikától.

Az ellenzéki oldal látványos erősödése még mindig várat magára. Bár a Fidesz mintegy kétmillió szimpatizánst veszített 2010 májusa óta, a csalódott választók elsősorban a bizonytalanok táborát erősítették. Vannak ugyan mozgások a Fidesz és a Jobbik, illetve a bizonytalanok és az MSZP tábora között, egyik ellenzéki párt sem tudott markáns előnyt kovácsolni a kormánypárt gyengüléséből. A politikai szereplők jelenleg sokkal inkább saját maguk és versenytársaik pozicionálásával vannak elfoglalva, mint egy lehetséges választási szövetség, együttműködés kidolgozásával. Utóbbinak a zöld jelzést a választási eljárásról szóló törvény őszre várható elfogadása és a választás időpontjának kellő közelsége adhatja majd meg.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*