Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Kevesebb mint felére fogyott a Fidesz szavazótábora

8 June 2012 Szerző: Nincs komment

Májusban folytatódott a kormánypárt népszerűségvesztése. A bizonytalanok aránya ismét emelkedett, a többi párt támogatottsága ugyanakkor csak kis mértékben változott. Visszatekintve az elmúlt két évre, három egyértelmű folyamat figyelhető meg a pártpreferenciákban: a Fidesz bázisának jelentős zsugorodása, az ellenzéki pártok visszafogott erősödése, valamint a pártoktól elfordulók, pártszimpátiájukban bizonytalanok arányának drasztikus emelkedése.

Májusi mérések

A májusi pártpreferencia-mérések szerint a Fideszre átlagosan már csupán minden ötödik (16-24%) választásra jogosult szavazna. Ugyanakkor még így is a legnépszerűbb pártnak tekinthető. Az MSZP nem tudott igazán erősíteni ebben a hónapban, de 12-16 százalékos támogatottságával biztosan őrzi a legerősebb ellenzéki párt címet. A Jobbikra mintegy nyolcszázezren voksolnának (10%), az elmúlt fél évben e szint körül stabilizálódott a párt bázisa. A Lehet Más a Politika pedig továbbra is a felnőtt lakosság 5 százalékának támogatását tudhatja magáénak. A bizonytalanok aránya ismét emelkedett, a választásra jogosultak 39-54 százaléka nem tud pártot választani, vagy teljes mértékben elfordult a politikától. A baloldali ellenzéki pártok (MSZP, LMP, DK) együttes támogatottsága először áprilisban érte utol a kormánypártét. Májusban folytatódott a trend, így a három pártra összesen többen szavaznának, mint a Fideszre.

A pártpreferenciák változása az elmúlt két évben

Fidesz

Kormányzásának első két éve alatt a Fidesz közvélemény-kutatásokban mért támogatottsága több mint felével csökkent. Az országgyűlési választásokat követően, 2010 májusában még a megkérdezettek 46 százaléka választotta volna a pártot, két évvel később kétmillióval kevesebben, a választásra jogosultak 20 százaléka nyilatkozott így. A 2010. őszi önkormányzati választásokig nem változott jelentősen a kormánypárt bázisa, azóta viszont kisebb megtorpanásokkal folyamatosan csökken a népszerűsége. A trend csak a tavaly nyári parlamenti szünet alatt és idén kora tavasszal tört meg, de ezek a korrekciók csak átmenetinek bizonyultak.

MSZP

Az MSZP bázisa hosszú ideig 12 százalék körül ingadozott. Gyurcsány Ferenc és követőinek kilépése után viszont érdemben nőtt a párt támogatottsága. Bár a Tárki legutóbbi kutatásában már csak 1 százalékpont a különbség a Fidesz és az MSZP között, a négy intézet átlagát tekintve még 5 pont a kormánypárt előnye. Amennyiben folytatódik a két pártnál tapasztalt trend, akkor a szocialisták beérhetik a Fideszt, ami jelentős lélektani hatással lehet a két párt politikusaira és szavazóira egyaránt. Az viszont már most is kijelenthető, hogy – bár tavaly ősszel szoros volt a verseny a Jobbik és az MSZP között, végül utóbbinak sikerült megőrizni a legerősebb ellenzéki párt címet.

 

Jobbik

A Jobbik a parlamentbe kerülésének első évében veszített népszerűségéből, támogatottsága 2010 végére az egy évvel korábbi szintre esett vissza. 2011-ben azonban folyamatosan emelkedett a párttal szimpatizálók aránya, amely az elmúlt fél évben 10 százalék körül látszik stabilizálódni. A Fideszben csalódottak – a bizonytalanná válók után – második legnagyobb csoportja is erősíthette a szélsőjobboldali párt bázisát.

LMP

A Lehet Más a Politika, hasonlóan a Jobbikhoz, veszített a népszerűségéből első parlamenti évében. Bár azóta némileg vissza tudott erősödni, a választások után mért 5 százalékos szintet csak elérni tudta, felülmúlni nem.

 

DK

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció színre lépése óta a választásra jogosultak mintegy 2 százalékának támogatására számíthat. Bár a volt miniszterelnök szakdolgozatának ügye nem rontott a párt megítélésén, jelenleg úgy tűnik, a DK önállóan nem jutna be a parlamentbe egy mostani választáson. Az elszakadásnak, úgy tűnik, egyértelműen az MSZP a nyertese.

 

Bizonytalanok

A kormánypárt népszerűségvesztésével párhuzamosan a pártpreferencia nélküliek és a pártoktól elfordulók arányának folyamatos emelkedése figyelhető meg. Két év alatt másfél millióval nőtt az általában bizonytalannak nevezett réteg tagjainak száma. Jelenleg a választásra jogosultak átlagosan 46 százaléka tartozik ide. Az intézetek adataiban meglehetősen nagy eltérések tapasztalhatók, míg májusban a Századvég 39 százalékot mért, addig a Szonda-Ipsos kutatásában 54 százalék ez az arány. Bár a bizonytalanok jelentős része feltehetően nem fog élni választójogával, így is jelentős arányban vannak azok, akik elmennének voksolni, de még nem tudnak maguknak pártot választani. Ők döntő tényezőnek bizonyulhatnak a leendő választásokon, ezért lehet érdeke a Fidesznek, hogy különböző módszerekkel, például az előzetes regisztráció bevezetésével tartsa őket otthon. Igaz, ennek az intézménynek a bevezetésével akár rosszul is járhat a Fidesz, amennyiben saját táborán belül is növekszik majd a csalódottság és a politikai passzivitás.

Fidesz vs. baloldali ellenzék

A Fidesz népszerűségvesztésének kezdete óta folyamatosan szűkül az olló a baloldali ellenzéki pártok és a kormánypárt támogatottsága között. Az MSZP, az LMP és a DK együttes támogatottsága idén áprilisban ért össze a Fideszével, májusban pedig már meg is haladta azt: a felnőtt lakosság 22 százaléka voksolt volna valamelyik baloldali pártra, míg a Fideszt 20 százalék választotta volna. Tény, hogy jelenleg nem tűnik reálisnak az együttműködés, de ennek még nincs is aktualitása. A választási eljárásról szóló törvény elfogadása után derül majd ki, hogy technikailag milyen lehetőségeik lesznek az ellenzéki pártoknak, a politikai együttműködés esetleges kidolgozása pedig csak ezután következhet majd.

 

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*