Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Márciusban erősödött a Fidesz

18 April 2012 Szerző: Nincs komment

A márciusi pártpreferencia-adatok alapján folytatódott a bizonytalanok arányának csökkenése. Ezzel párhuzamosan erősödött a Fidesz és valamelyest az MSZP is. A Jobbik támogatottsága ugyanakkor csökkent.

A Fidesz a januári mélypont után immár második egymást követő hónapban tudta bővíteni szavazói bázisát. Jelenleg az összes választókorú mintegy negyede szavazna a kormánypártra. A javulásban vélhetően szerepet játszott a hónap közepi nemzeti ünnep kapcsán a politika iránt kialakult fokozottabb társadalmi figyelem.

A baloldali ellenzéki pártok (MSZP, LMP, DK) össztámogatottsága az összes választókorú körében megközelíti a kormánypárt bázisát. Ez elméletben racionálissá teszi egy esetleges hárompárti összefogás választási győzelmét, ennek megvalósulására jelenleg csekély esély mutatkozik a pártok részéről. Folytatódott a Jobbik bázisának kismértékű csökkenése, márciusban a választópolgárok mintegy 10 százaléka voksolt volna a radikális pártra.

A pártpreferencia nélküliek száma tovább csökkent, azonban még mindig nagyon magas. Az intézetek 38 – 53 százalék közötti értékeket mértek a bizonytalanok arányára.

 

(A kerekítések miatt a számok összege nem feltétlenül 100.)

Összefoglalónkban a Medián, a Századvég, a Szonda-Ipsos és a Tárki márciusi pártpreferencia-kutatásai szerepelnek.

 

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*