Home » Álláspontok, Elemzések

Diszkriminációmentes választójog

22 June 2011 Szerző: Címkék:, , , , Nincs komment

Az eredeti tervek szerint idén június 30-áig az erre létrehozott parlamenti albizottságnak el kellene készítenie az új választásitörvény-javaslatot. Hamar kiderült, hogy az érdemi kérdések nem ott, hanem a Fidesz berkein belül dőlnek el, és az is, hogy ősz előtt nem számíthatnunk eredményre. A késedelem legfőbb oka az lehet, hogy a Fideszben ellentétes vélemények törtek felszínre a határon túli magyarok választójogával kapcsolatban. A tavaly őszig még viszonylag koherensen képviselt „állampolgárság igen, választójog nem” álláspont idén január 19-ére változott meg végérvényesen. Kövér Lászlónak a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén elhangzott szavai szerint „nagy valószínűséggel az Országgyűlés többségének szándéka arra irányul majd, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen létrehozzák a magyar állampolgárok számára a választójogot”. Világos beszéd. A közvélemény szép lassan tudomásul is vette, hogy a legközelebbi választáson már bejelentett magyarországi lakcím nélkül is szavazhat minden magyar állampolgár. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy épp ily módon teremthető meg a választójog diszkriminációmentessége.

Ha valóban létezik olyan kormányzati szándék, hogy lakóhelyétől függetlenül tökéletesen egyenértékű választójoga legyen minden magyar állampolgárnak, a megoldás egyszerű: szüntessük meg az egyéni választókerületeket, szavazhassunk kizárólag a pártok országos listájára, és készen is vagyunk. A bökkenő csak annyi, hogy ez a módszer egyáltalán nem áll a Fidesz (és mindenkori szövetségesei) érdekében. Tisztán listás rendszerekben a legritkább esetben szerez ugyanis egyetlen politikai formáció abszolút többséget; nem véletlenül hangsúlyozzák a kormánypárti politikusok lépten-nyomon a vegyes szisztéma iránti elkötelezettségüket.

Ha tehát megmarad mindkét – egyéni képviselőre és pártlistára leadható – szavazatunk, aligha megoldható, hogy a határon túliak diszkriminációmentesen szavazhassanak. Ha mindenkinek két szavazat jár, akkor az egyéni képviselet lehetővé tétele érdekében a világ magyarlakta területeit Nagyváradtól Sydneyig választókerületekre kellene osztani, ami természetesen nem kivitelezhető. Elvileg persze az is szóba jöhet, hogy a külhoniak csak a magyarországi pártlisták közül választhatnak, és egyéni képviselőt nem küldhetnek a parlamentbe. Ez azonban azt jelentené, hogy a határon innen kettő, a határon túl csak egy szavazat járna, aminek diszkriminatív jellege nyilvánvaló. Bár a kétharmados parlamenti többség kreatív törvényhozási gyakorlatát ismerve nem tűnik áthidalhatatlan problémának az egyenlő választójog elvének újrafogalmazása. Azt pedig, hogy az új alkotmány alapján mindez támadható lenne-e, ma még kevesen mernék megtippelni, a Velencei Bizottság szemöldök-összehúzására mindenesetre számíthatnánk.

Elleshetünk más módszereket is, de a nemzetközi példák mindig csalókák. Itt van például az a metódus, amelyben meghatározott számú képviselői helyet tartanak fenn a határon túliaknak. Igen ám, de ezt a technikát is jellemzően olyan országokban alkalmazzák, ahol a belföldi állampolgárnak is csak egy szavazata van: Franciaországban például csak egyéni jelöltekre voksolnak, míg Horvátországban csak területi listákra. Elvileg nálunk is megoldható volna, hogy az anyaországon kívül lakók számára fenntartott mandátumokat a magyarországi pártok külhoni vagy a határon túli formációk listáiról töltenék fel, de amíg a magyarországi választóknak két szavazatuk van, addig bizony ez sem megnyugtató megoldás.

A dilemma – bár nem úgy, ahogy Kövér László vélhetően gondolta – feloldható. Ha a választójognak a magyar állampolgárság mellett továbbra is feltétele lenne a magyarországi bejelentett lakcím, máris lehetne két szavazata minden régi és új választónak. A határon túli magyarokat eddig sem a lakcímkártya, hanem az állampolgárság megszerzésének nehézségei tartották távol a választástól. Ma már – nagyon helyesen – a könnyített honosítás gördülékenyen zajlik, okkal feltételezhetjük tehát a rendkívül heterogén határon túli magyarság – diszkriminációmentes – választójogával élni kívánó tagjairól, hogy ezt a kisebb súlyú adminisztratív akadályt könnyen megugornák.

A cikk a HVG 2011. június 22-i számában jelent meg.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*