Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Mérési bizonytalanság – novemberi pártpreferenciák

4 December 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom megalakulása új kihívás elé állította a közvélemény-kutatókat is. Elméletileg csupán annyi lenne a teendő, hogy a „Melyik pártra szavazna egy most vasárnapi választáson?” kérdésre adható lehetséges pártok felsorolásába felveszik az Együtt 2014-et. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, mivel a parlamenti választásokon csak pártok indulhatnak, az Együtt 2014 esetében pedig – bár az indulási szándék egyértelmű – még nem tűnik eldöntöttnek, hogy pontosan milyen formában szállna ringbe a másfél év múlva esedékes megmérettetésen. Emiatt az intézetek sem egységesek abban, hogy szerepeltessék-e a Bajnai Gordon fémjelezte szervezetet a kérdőíveken vagy sem. A bejelentés óta végzett kutatások közül a Medián és a Tárki kínálta fel lehetőségként a megkérdezetteknek az Együtt 2014-et. A Századvég és a Szonda-Ipsos nem változtatott a kínálaton, bár előbbi az aktív bizonytalanok választásszociológiai analízise alapján Bajnai Gordon mozgósítható tartalékát ebben a csoportban háromszázezer főre becsülte, ami a felnőtt lakosság közel 4 százalékát teszi ki. A jelenlegi nem egységes állapot várhatóan csak átmeneti lesz.

Az Együtt 2014 támogatottsága

Az október végén készült Medián-kutatásban az Együtt 2014 rögtön a második helyen kezdett, 14 százalékos támogatottsággal a választókorúak körében. A szervezet megjelenése jelentősen csökkentette a bizonytalanok táborát, valamint erőteljes elszívó hatást gyakorolt az MSZP szavazóira is. Az eredményeket óvatos optimizmussal kezelte az Együtt 2014, többen fogalmaztak meg módszertani kritikát.

A Tárki november második felében végzett adatfelvételt, amelyben az Együtt 2014 a választásra jogosultak 7 százalékának szimpátiáját bírta. Ők elsősorban a korábbi bizonytalanokból kerültek ki. Az MSZP és az LMP az előző hónaphoz képest 1-1 százalékpontnyi szavazót veszített.

Bármelyik kutatás is áll közelebb a valósághoz, az biztosan látszik, hogy az MSZP és az Együtt 2014 valamilyen összefogása nélkül egy mostani választást a Fidesz nyerne meg, viszont már ketten együtt is több szavazóval rendelkeznek, mint a kormánypárt.

A parlamenti pártok támogatottsága

A Fidesz bázisa az utóbbi hónapokban 20-21 százalék között stabilizálódott a szavazókorúak körében. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormánypárt a parlamenti ülésszakok idején veszített inkább szimpatizánsokat. Úgy tűnik azonban, hogy ez a tendencia már nem teljesül az idei őszi szezonra, bár az is igaz, hogy az intenzív IMF-ellenes kampány ellenére sem sikerült érdemben visszahódítani a csalódott Fidesz-szavazókat.

Az MSZP támogatottsága minimálisan csökkent csak novemberben, jelenleg 12-16 százalék voksolna a korábbi kormánypártra. Ettől eltér a már említett Medián-kutatás, amely mindössze 10 százalékot mért október végén.

A Jobbik nyár óta elveszítette szimpatizánsainak körülbelül egytizedét, így jelenleg a szavazásra jogosultak 9 százaléka, mintegy 720 ezer választó voksolna a belső konfliktusokkal terhelt pártra.

Az LMP belső megosztottsága elbizonytalanította a párt szimpatizánsait, támogatottsága csupán 3-4 százalék között mozog. Az elkövetkezendő hónapok során fog kiderülni, hogy a párt választóinak mekkora részét tudja az Együtt 2014-től külön állva megtartani.

A Demokratikus Koalíció továbbra is 1-2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

(Az Együtt 2014 támogatottságát is mérő kutatások [az október végi Medián, illetve a novemberi Tárki] esetében – az összehasonlíthatóság miatt – az Együtt 2014-re szavazók az ábrán a „más párt” kategóriában jelennek meg.)

 

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*