Home » Közlemények

Veszélyben a soron következő országgyűlési választás A Political Capital Institute – a 2005-ös alkotmánybírósági határozat szellemében, 2009. január 12-én reggel – kifogással fog élni az illetékes választási bizottságnál

11 November 2008 Szerző: Nincs komment

A Political Capital Institute igazgatójának,Somogyi Zoltánnak és a témával foglalkozó munkatársainak, dr. Gál Enikő emberjogi tanácsadónak, illetveLászló Róbertválasztási szakértőnek közleménye.A januári ferencvárosi időközi országgyűlési választás (Budapest 12. számú egyéni választókerület) sérti az egyenlő választójog elvét. Éppen ezért, az első választási forduló másnapján a Political Capital Institute kifogással fog élni az illetékes választási bizottságnál. Miután az ezzel kapcsolatos 2005-ös alkotmánybírósági határozat ellenére sem történt meg a választókerületek határainak rendezése 2007-ig, az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértő állapotot tart fenn. A Political Capital Institute célja, hogy ezen az időközi országgyűlési választáson kiderüljön, hogy ez az alkotmánysértés veszélyezteti-e az általános, 2010-ben várható országgyűlési választást és annak eredményét, vagy sem. Az ugyanis biztosan sérti az egyenlő választójog elvét, hogy a legkevesebb választópolgárral rendelkező választókerületben körülbelül két és félszer annyit ér egy választó szavazata, mint a legtöbb választópolgárral rendelkezőben.

Az Alkotmánybíróság 2007. június 30-ai határidővel kötelezte az Országgyűlést, hogy biztosítson törvényi garanciát arra, hogy a választókerületek lélekszáma igazodjon a mindenkori lakosságmozgáshoz. A parlament nem tett eleget alkotmányos kötelezettségének, a 176 egyéni választókerület határa ugyanott húzódik, ahol 1990-ben, minek következtében a legkevesebb választópolgárral rendelkező választókerületben (Veszprém 6.) körülbelül két és félszer annyit ér egy választó szavazata, mint a legtöbb választópolgárral rendelkezőben (Pest 4.). A határidő lejárta azt vonhatja maga után, hogy a soron következő parlamenti választás komoly jogbizonytalanságot eredményezne, mivel az AB-határozatra hivatkozva bárki megóvhatná a végeredményt.

A Political Capital célja, hogy időben fényt derítsen a visszás helyzetre, egyúttal elejét vegye egy nagy valószínűséggel bekövetkező súlyos jogbizonytalanságnak. Ennek eszköze, hogy a Budapest 12. választókerületében (Ferencvárosban) 2009 januárjában tartandó időközi választás ellen – annak eredményétől függetlenül – kifogást nyújt be az illetékes választási bizottsághoz.

A Political Capital Institute 2007 augusztusában, az Esélyegyenlőségi Javaslataiban jelezte a fennálló alkotmányos problémát; az alkotmánysértő állapot feloldása a kormánytól és a parlamenttől egyaránt cselekvést igényel. A már tavaly is megfogalmazott megoldási javaslatunk szerint, amelyet közvetve az Alkotmánybíróság is megerősített, egy önálló – az Egyesült Királyságban működő Boundary Commission intézményéhez hasonló – testület felállítása szükséges, amelynek feladata lenne a választókerületi határok lakosságmozgáshoz való igazítását 8-10 évenként elvégezni.

A ferencvárosi időközi választásokkal kapcsolatos kifogással hamar választ kaphatunk arra, lehetséges-e Magyarországon alkotmányellenesen választást tartani. Az ország stabilitásának és demokratikus berendezkedésének megőrzése érdekében a kormánynak és az Országgyűlésnek sürgősen fel kell oldania a visszás helyzetet, meg kell előznie, hogy a soron következő parlamenti választások legitimitása megkérdőjelezhető legyen.

Comments are closed.