Home » Közlemények

Ferencváros: A Political Capital a névjegyzék ellen nyújtott be kifogást

11 January 2009 Szerző: Nincs komment

A Political Capital Institute és egy magánszemély kifogást nyújtott be a ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen. Az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan: a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké. A kétszeres eltérést az egyes választópolgárok szavazatának súlya között pedig olyan nagymértékűnek nyilvánította 2005-ben az Alkotmánybíróság, ami alkotmányosan már nem elfogadható. Ez sérti az egyenlő választójog elvét és politikai kockázatot jelent a soron következő általános országgyűlési választásokra nézve. A kezdeményezők célja, hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően teremtse meg a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének. Ha a választási bizottság vagy a bíróság megállapítja az egyenlő választójog elvének sérelmét, az cselekvésre ösztönözheti a parlamentet.

A Political Capital Institute és egy magánszemély 2009. január 10-én kifogást nyújtott be a 12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz a január 11-i időközi választás névjegyzékei ellen, a választás eredményére való tekintet nélkül. A benyújtók arra kérik a választási bizottságot, hogy – a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 78.§ (1) bekezdése alapján – állapítsa meg a jogszabálysértés tényét, és semmisítse meg a választási eljárást.

A névjegyzékek lezárása és hitelesítése olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján került megállapításra, amelyek – az Alkotmánybíróság 22/2005-ös határozata szerint – sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét: a ferencvárosi mandátum sorsáról – a szombaton 16 órakor lezárt névjegyzék szerint – 31 058 szavazó dönt, míg a legnagyobb létszámú választókerületekben a 67 ezret is meghaladja a választásra jogosultak száma.

Ha a következő általános országgyűlési választásokig az Országgyűlés nem teremti meg a választókerületek népességmozgásokhoz igazításának törvényi garanciáit, az beláthatatlan politikai kockázatot hordoz magában. A Political Capital előre kívánja mozdítani a választókerületi aránytalanságok megoldásának ügyét: ennek eszköze a ferencvárosi időközi választás névjegyzéke (és nem az eredménye) elleni kifogás benyújtása.

A kezdeményezők kifogásuk elbírálása kapcsán minimálisan arra számítanak, hogy az illetékes választási bizottság, vagy legalább a bíróság kimondja az egyenlő választójog elvének sérelmét. Ez a jelenleginél világosabb helyzetet teremtene, és cselekvésre ösztönözheti az Országgyűlést.

Comments are closed.