Home » Közlemények

Itt a bizonyíték: létezik az ajánlószelvény-maffia!

9 October 2009 Szerző: Nincs komment

Az M1 A szólás szabadsága című műsorában tegnap bemutatott, rejtett kamerás felvételen a műsor szerkesztője ajánlószelvényeket vásárolt egy ismeretlen személytől. Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ajánlószelvények rendszere súlyos visszaélésekre, bűncselekmények elkövetésére is lehetőséget ad.Nem egyedi esettel állunk szemben. A 2010-es országgyűlési választásra is hatalmas kockázatot jelent a jelöltállítás érvényben lévő, elavult és számtalan visszaélésre lehetőséget adó szabályozása. Az ajánlószelvény-rendszer eltörléséért két éve küzdő Political Capital ezért felszólítja a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat az alternatív jelöltállítási rendszer kidolgozásáról, amelyek közül a kaució a legalkalmasabb a visszaélések kiküszöbölésére. Ha ez nem történik meg, az ajánlószelvény-maffia miatt már a jelölési szakaszban ellehetetlenülhetnek a 2010-es országgyűlési választások. A Political Capital álláspontja szerint a rendőrségnek hivatalból nyomozást kell indítania az ügyben.

A Political Capital két éve folyamatosan próbálja felhívni a közfigyelmet az ajánlószelvények körüli visszaélésekre. Két éve állítjuk, hogy Magyarországon létezik és működik egy ajánlószelvény-maffia, amely a választások idején „begyűjti” az ajánlószelvényeket és azokat vagy pénzért árulja a politikai pártoknak, vagy egyes pártok lejáratására használja fel.

Tegnap, az M1 A szólás szabadsága című műsorának bátor riportja immáron be is bizonyította azt, amiről a Political Capital két éve beszél. A rejtett kamerás felvételen látható volt, amint az MTV szerkesztő-riportere 45 darab ajánlószelvényt vásárol, darabját 1000 forintért. Mivel nyilvánvaló bűncselekmény került ezzel nyilvánosságra, a rendőrségnek kötelessége hivatalból eljárnia az ajánlószelvényt pénzért átadó ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Az ajánlószelvény-maffia súlyosan veszélyezteti a választások tisztaságát, a magyar demokrácia alapját. Ebben az ügyben egyetlen, a demokrácia iránt elkötelezett állampolgár, civil szervezet, politikai elemző intézet és politikai párt sem maradhat néma.

Az érvényben lévő szabályozás hiányosságát jól jelzi továbbá, hogy bár a választás tisztaságát veszélyeztető, nyilvánvaló bűncselekménnyel állunk szemben, a választás felfüggesztésére addig sincs mód, amíg a rendőrségi nyomozás lezárul.

További következménye az ügynek, hogy ettől kezdve egyetlen választás sem tekinthető tisztának, beleértve a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokat is, amíg meg nem szüntetjük az ajánlószelvény-maffia létének alapot adó ajánlószelvény intézményét. Ezért felszólítjuk a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a választási törvény mielőbbi módosításáról úgy, hogy már a 2010-es választásokat is az új rendszer szerint lehessen megtartani.

A visszaélések megszüntetésére a Political Capital már több ízben javasolta az ajánlószelvények kaucióval való kiváltását. A személyes adatok kezelésének hiányában megszűnnének az adatvédelmi aggályok, továbbá sem a műsorban is látható illegális adásvételre, sem bármilyen más visszaélésre nem lenne mód. A kaució intézménye – a sokat hangoztatott aggállyal szemben – a pártok számára nem drágítaná, hanem éppen hogy olcsóbbá, tervezhetőbbé és átláthatóbbá tenné a jelöltállítást, és ami ennél is fontosabb: semmilyen körülmények között nem veszélyeztetné a választás tisztaságát. A Political Capital levélben fordul a házelnökhöz a mielőbbi cselekvés érdekében.

Comments are closed.