Home » Közlemények

Nem megkerülhető a választókerületi szabályozás törvényi garanciáinak megalkotása – A Political Capital közleménye a 868/B/2009. AB határozat következményéről

7 December 2010 Szerző: Nincs komment

A nyilvánosságban megjelent téves értelmezésekkel szemben a 2014-ig hatályba lépő vadonatúj választási rendszert alapjaiban érinti a választókerületekkel kapcsolatos tegnapi alkotmánybírósági határozat. Mivel a Fidesz új választásitörvény-javaslatában szinte egy az egyben szerepel a hatályon kívül helyezett paragrafus, megkerülhetetlen annak felülvizsgálata. A Political Capital szerint továbbra sem elegendő tökéletes-közeli arányossággal megrajzolni az új választókerületek határait; ha nem biztosítják a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének, néhány év alatt bizonyosan újratermeljük az aránytalanságokat, és ismét veszélybe kerülhet az egyenlő választójog elve.

A Political Capital Institute a 2009. januári ferencvárosi időközi választások után az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, ennek (és más beadványok) eredményeképp az Ab nemcsak az 1990 óta változatlan formában hatályos választókerületi beosztást semmisítette meg, hanem az úgynevezett felhatalmazási klauzulát is, amely a mindenkori kormány kezébe adta a választókerületi határok kijelölésének jogát. A tegnapi döntésnek köszönhetően ez az alkotmányellenes paragrafus ma már nincs hatályban. Határozatának indoklásában az Ab a választókerületek kialakítását meghatározó „alapvető elvek, szabályok és garanciák” (…) „kétharmados törvényi szintű megalkotására kötelezte a törvényalkotót”. A konkrét egyéni választókerületi határok rögzítéséhez azonban „elegendő az egyszerű többséggel elfogadott törvény”.

A jelen politikai környezetben az Ab-határozat nem akadályozza meg a Fideszt, hogy saját politikai érdekeit is figyelembe vegye a későbbi választókerületi határok meghúzásában, mégsem kerülheti meg a parlament, hogy megalkossa a törvényi garanciáit annak, hogy a maihoz hasonló aránytalanságok soha ne állhassanak elő újra. Bizonyosan változtatni kell továbbá a parlament előtt heverő törvényjavaslatának 10. paragrafusán, mivel az továbbra is a kormányt hatalmazná fel térképrajzolásra.

A 2010. december 6-án megsemmisített 1989. évi XXXIV. törvény 50. § (2) bekezdése Felhatalmazást kap a Minisztertanács arra, hogy az egyéni és a területi választókerületek sorszámát, székhelyét és területét megállapítsa.
A Fidesz 2010. május 17-én benyújtott T/18-as számú törvényjavaslatának 10. §-a Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy az egyéni választókerületek sorszámát, székhelyét és területét megállapítsa.

A Political Capital álláspontja 2007 óta változatlan: egy önálló – a brit Boundary Commissions intézményéhez hasonló – határkijelölő testület felállítása jelentené a legjobb megoldást, amelynek feladata lenne a választókerületi határok lakosságmozgáshoz való igazítását 6-10 évenként elvégezni. A javaslatról részletesen írtunk a 2009-ben kiadott Hibák a rendszerben című választási auditunkban.

Comments are closed.