EP-mandátumkalkulátor 2019
Mentett tippek
Módszertan és segítség
Az EP-mandátumkalkulátor a betáplált tippek alapján a 2003. évi CXIII. törvényben foglalt választási szabályok szerint készít mandátumbecslést.

Mivel a 21 magyarországi EP-képviselő választását szabályozó választási rendszer jóval egyszerűbb az országgyűlési választási szisztémánál, nincs szükség korábbi választási adatok felhasználására; az EP-mandátumkalkulátor a felhasználó tippjei alapján tökéletesen pontos mandátumeloszlást ad.

Az országgyűlési választásra vonatkozó 2014-es Mandátumkalkulátor itt elérhető.

Felső menüpontok

A „Nullázó” gombbal bármikor elölről kezdheti a tippek betáplálását.

A „Tippek mentése” gomb segítségével elmentheti tippjeit, a választáshoz közeledve így bármikor összehasonlíthatja intuíciójának változását. Fontos, hogy nem a kalkulált végeredményt, hanem a tippeket mentheti el, amelyeket kattintásra a kalkulátor újra kiszámol.

A „Közvélemény-kutatás” gombbal a folyamatosan frissülő felméréseket jelenítheti meg, majd azok alapján lefuttathatja a mandátumkalkulációt.

A „Módszertan” gombbal az itt olvasható leíráshoz jut el.

A pártok támogatottságának megtippelése

A kalkulátor azt kéri a felhasználótól, hogy tippelje meg a 2019-es európai parlamenti választáson induló pártlisták várható támogatottságát. A pártok logója alatti mezőbe – legfeljebb százados pontossággal – gépelhető be, hogy ezek a politikai erők az érvényes szavazatok hány százalékára számíthatnak.

A kalkulátor nem engedi, hogy a pártok 100 százalékpontnál többet szerezzenek. A tippek beírásakor célszerű figyelni a baloldalon látható mezőt, ahol a „Kiosztható” felirat alatt folyamatosan láthatja, hány százalékpontot oszthat még ki.

A kalkulátor életszerűtlen tippeket is befogad. Ha például csak 60 százalékpont talál gazdára, a fennmaradó 40 százalékpontra elvesző szavazatként tekint, és a megadott 60 százalékpont szerint osztja ki a 21 mandátumot.

Az öt százalék alatt teljesítő pártlisták nem szerezhetnek mandátumot.

A döntetlen helyzet kezelése

Könnyen előfordulhat, hogy a mandátumkiosztás során döntetlen helyzet adódik, aminek csak abban az esetben van jelentősége, ha az utolsó kiosztható mandátum(ok)ra több pártlista egyformán jogosult. Ilyen helyzetben a törvény szerint a jelölő szervezetek sorsolt sorrendje dönt a mandátum(ok) sorsáról.

A kalkulátor felületén ezért a sorsolt sorrendnek megfelelően szerepelnek a pártlisták.

Utolsó frissítés: 2019. május 2.
Mandátumkalkuláció közvélemény-kutatási adatok alapján
A 2019 tavaszán megjelenő közvélemény-kutatásokat ezen a felületen elérhetővé tesszük, a kalkulátor pedig – az alábbi megkötésekkel – egy kattintással kiszámolja a várható mandátumarányt.
  • A kalkulátor a biztos szavazó pártválasztók körében mért adatokat használja; így megoldható, hogy a pártok között (megközelítőleg) kiosztható legyen a szavazatok 100 százaléka. A program tehát nem veszi figyelembe a pártválasztásukban még bizonytalan, vagy az azt eltitkoló, de egyébként nagy eséllyel szavazókat.
  • A részvételi aránynak a kalkuláció szempontjából nincs jelentősége, minden nullától eltérő érték mellett ugyanazt az eredményt kapjuk.

Adatfelvétel
Kalkulálj !
Kérjük, tippelje meg, hogy az alábbi pártok a választók körében a szavazatok hány százalékát szerzik meg!
Kiosztható
Kiosztva
Mandátum
  • A pártok összesen legfeljebb 100 százalékpontot kaphatnak. A bal oldalon a „Kiosztható” felirat alatt láthatja, hány százalékpontot oszthat még ki közöttük.
  • A tippjei alapján döntetlenhelyzet állt elő: két vagy több párt egyformán jogosult lenne az utolsó kiosztható mandátum megszerzésére. A törvény értelmében ilyenkor a pártlisták sorsolt sorrendje dönt a mandátum sorsáról.

Párt Szavazatarány Szavazatszám Küszöb Mandátumot érő szavazat Mandátum
Mentés A név megadása kötelező, csak betűket és/vagy számokat tartalmazhat.